Äldre nyheter

Pudellyckans kennel

Mona Kjernholm

27/12-2015 Året som gått


Inser efter att ha tittat tillbaka på 2015 att min bild av året inte riktigt stämmer med verkligheten vad gäller vissa bitar.


Jag tycker att jag har tävlat lydnad som vanligt men sbk tävling säger att jag faktiskt endast gjort 5 lydnadsstarter med Fira under hela året. En i mars, två på sm och nu två i december.... Nåja vi kvalade till SM, tog oss till final och slutade på 11:e plats. Extra skoj var att vårt tredje bästa moment över båda dagarna på SM var vittringen. Som vi jobbat med den. Den har dessutom fungerat på årets alla fem starter. Så uppenbarligen har vi inte tävlat så mycket. Vilket förklarar att jag faktiskt har kännt mig lite ringrostig när jag tävlat. Lite fler tävlingar får vi planera in under 2016 och satsar mot SM även nästa år gör vi såklart:-) Nu förstår jag varför några undrat om jag bara sysslar med agility. För tävlat agility har jag gjort i massor.


Annars tycker jag att året tävlingsmässigt kännts lite klent. Men när jag kikar på vad vi faktiskt hunnit med så är det inte så pjåkigt. Fira och pudlarna har hunnit med mycket:


 • 11:a på lydnads SM med Fira
 • 4:a i lag på agility SM med Gösta


Det är höjdpunkterna såklart men vi har gjort mer än så:

 • Rallylydnadsdiplom i nybörjar och fortsättningsklass med Gösta
 • Uppflyttningspoäng i htm1 och htm 2 med Gösta
 • Kvalade till agilitySM 2016 med Göstas lag
 • Gösta uppflyttad till klass 3 i både agility och hopp
 • Inez debuterade i agility i april
 • Inez uppflyttad till agilityklass2 och hoppklass 3
 • 4 SM-pinnar individuellt med Gösta
 • 4:a på DM med Gösta
 • 3:a på DM med Göstas lag
 • Göstas lag ligger i topp på kvallistan till SM 2016
 • Gösta ligger på 120:e plats på årets agilityhund (hela 413 mediumhundar med så det är lite kul att vara på den listan för första gången och trots att vi debuterade i klass 3 först nu i höstas)
 • både Gösta och Inez deltog på ungdoms-SM i agility
I övrigt så har det varit massor av skoj träning. Mycket själv men också tillsammans med härliga människor. I agilityn har jag och Ida tagit hjälp av både Jörgen och Jenny. Tänk vilka fantastiskt duktiga agilitytränare vi har här i Halland. Lyxigt! Jag har väl kommit så pass långt att jag börjar inse hur mycket jag behöver lära mig. Riktigt skoj att vara elev och nybörjare i en ny gren. Jag börjar dessutom tycka agilityn är riktigt skoj. Inte lika skoj som lydnaden. Men man kan ju inte begära det orimliga. Vi har skoj helt enkelt hundarna och jag. Oavsett om det är Inez som fångar löv på agilitytävlingar eller om vi tar en promenad i skogen. Jag har ett fantastiskt gäng hundar som förgyller min vardag.


Arbetsmässigt tror jag aldrig jag haft ett roligare år. Vilka fantastiska människor och hundar. Jag är otroligt lyckligt lottad som haft det ena härliga gäget efter det andra. Stort tack till er som bidrar på aå många olika sätt till utveckling och god gemenskap!! Även nästa år ser ut att bli riktigt härligt!


2016 ser vi fram emot och vi har många saker vi vill göra

 • kvala till och tävla lydnads SM
 • starta upp kvalet till lydnads SM 2017 (nån gång kanske jag skall pröva att vara ute i god tid....)
 • tävla lydnad lite oftare
 • kvala till agilitySM individuellt (hua det blir svårt)
 • tävla 3:an med Gösta
 • få upp Inez i klass 3 även i agility
 • träna och utvecklas i både lydnad och agility
 • tävla en massa agility
 • träna en massa lydnad
 • få hem vårt nytillskott mellanpudeln Filigran
 • starta på höstens rankingtävlingar i lydnad (tja om det inte krockar med nån rolig agilitytävling alltså...)

Vi får se hur det blir sen. Finns mängder av delmål på resans väg. Skoj ska det bli:-)


Önskar er alla ett riktigt gott och lyckosamt 2016

8/12-2015 Oj vad tider går fort när man har roligt.....


Jag har haft mycket skoj de sista två åren och tiden går fort. Så fort att jag inte har riktigt hunnit med denna sida.... Det är fortfarande en massa skoj saker på gång och tiden rusar iväg. Så nu får jag helt enkelt försöka hinna med denna sida också;-). Har startat med att uppdatera kurssidan och hundarnas sidor. Lilla Inez 2 år har inte fått en egen sida än. Men det skall hon såklart få så småningom. Här är i alla fall Inez på bild.
16/10-2013 Roliga kurser på gång


Nu är det mycket kul på gång både med egen träning (får bli ett eget inlägg snart) och med kursverksamheten.


Satsning 2014 - en kurs över sju heldagar. Jag har kul när jag planerar och får på köpet min egen träning igenomtänkt och strukturerad en gång till. Planerar hemuppgifter till deltagarna och upplägg på kursdagar. Kul! Klicka här för mer info.

Klicka här för mer info.Klicka här för mer info.


Sikta mot stjärnorna - en terminskurs med träffar varannan vecka. Blir en ny terminskurs med start i januari. Först fem gånger inne i Lotushallen och sedan fem gånger i ute i Varberg Klicka här för mer info.


Utöver detta så är helger i Norge, Danmark och Sverige inplanerade. Lydnadsdagarna i Lotushallen och Varberg kommer att fortsätta. Lydnadsdagar i Göteborgs hundarena går också att ordna om ni vill det. Kurserna i Göteborgs hundarena fortsätter och vill du påverka kursutbudet 2014 är det dags att komma med synpunkter och önskemål.


Privattränarna är såklart välkomna som alltid.


Vill du ha en speciell kurs, kursdag, helg eller annat så hör av dig!


Jag ser fram emot ett roligt kursår 2014! Dessutom planeras egen träning, agilityläger, lydnadskurser, lydnadstävlingar, agilitytävlingar...... kan någon donera lite extra tid och helst med sommarvärme så tar jag tacksamt emot!
1/10-2013 Tjohoo!! Vi kom undan med vårt helgfusk.

Idag var det dags för träff med rehab-Maria igen. För två veckor sedan var hon bekymrad. Rådgjorde med veterinär och stoppade ökningen av vad Fira fick göra. Innan det mötet hade även jag en dålig känsla. Men senaste veckan har det kännts bra. Jag var olydig och efteranmälde och körde två tävlingar. Jag tycker att Fira kännts bra även efter det men vet hur svårt jag har att känna hur musklerna mår. Så idag var det domens dag.... HURRA!! Så här bra har hon inte kännts någon gång hon varit hos rehab-Maria. Så förundrad men glad gav Maria oss lov att öka på igen.


Närmsta två veckorna blir det simträning 2-3 gånger per vecka. Övriga dagar får hon efter rehabövningar och promenad träna lydnad. Hon får springa 150 m per dagnär hon tränar lydnad. Vi kan alltså göra alla moment en gång! Tjohoo! Som innan skall vi köra våra cavaletti, slalom, böja, gunga övningar, massera, vibba och gå i backar. Detta undeliter förutsättning att hon känns bra när jag masserar henne. Och som mest lydnadsträning två dagar i rad. Så nu är morgondagens plan gjord. Imorgon får vi se hur hon känns och sedan göra en plan för i övermorgon. Vi kör på enligt dag för dag konceptet.


Är så glad att jag är på Göteborgs hundarena då och då så jag kan simträna henne.
30/9-2013 SM-poäng, rehab, pensionärsliv, utställningscert, kasserade planer och nya planer.....


Fira fortsätter sin rehab. Nu är det simträning en till tre gånger i veckan. Rehabövningar som innan i stort sett. Lydnadsträning de dagar det inte är simträning, dock max fem dagar per vecka. Springsträckan är max 75 meter per dag. Alltså fortfarande väldigt begränsat vad vi får göra.


Självklart smått deprimerande att sedan i maj inte kunna göra allt det vi tycker är kul som lydnadsträning, spring i skogen och vallning. Men det har gått framåt. Dock var rehab-Maria lite bekymrad sist över att utvecklingen inte går fort nog och att Fira fortfarande har en styvhet i kroppen. Så rehan-Maria har pratat med vet som röntgade. De diskuterar att mäta belastningen på varje ben eller ta prov på ledvätska. Ja vi får se vad nästa drag blir.


Depp? JA!


I helgen var pudelcupen inplanerad (efter lite påtryckning av pudel-Maria). Få anmälningar gjorde att jag efteranmälde Fira. Jo en lydnad elit innehåller mer än 75 meter spring så jag fuskade lite. Men jag värmde inte upp med spring så det begränsades till tävlandet i alla fall. Efteranmälan precis innan gjorde också att det inte blev mer spring dagarna innan än vad det skulle.


Tävlingen då? Lördagen fick vi 311p och söndagen 310,5p. Superhärligt att ha två högpoängare med sig så där bara utan planering. Helgens bästa var söndagens vittring som äntligen fungerade klockrent på tävling!  Däremot ofantligt mycket mer som behöver  jobbas på  än vad poängen visar. Tror inte domaren riktigt hann med..... det gick fort!


Oavsett detta så har jag absolut inga planer in i framtiden med Fira. Vi tar en dag i sänder så får vi se. Känns helt enkelt för osäkert att sätta upp några mål just nu. Men nu har jag äntligen landat i nuet med henne och planerar från dag till dag och tycker trots det att det är roligt att ta tag i olika delar i träningen. Fram till nu så har jag haft svårt att ta tag i träningen med Fira då jag inte vet när och hur vi kan träna och tävla framöver. Men nu känner jag att jag struntar i det och gör det bästa jag kan just nu. Så ser vi var det landar på sikt.


Familjekelgrisen Gösta är förstår som tänkt Idas lilla favorit. De har kul ihop och tränar agility. Roligt att se hur fint de utvecklas i agilityn. I helgen som kommer skall de iväg på sitt första sgility läger tillsammans.


Eftersom Fira inte går att träna så mycket så har det blivit lite sporadisk lydnadsträning också. När sedan uppfödare Maria peppade mig att anmäla till lydnadsklass 1 på pudelcupen nu i helgen så satte lydnadsträningen fart. Sista tiden har det blivit en del "paniktränande". Grabben är cool och skötte sin debut bra. 185,5p i sin första start. Och då hann han även med att apportera ett löv under ställandet under gång ;-). Så nu har jag en liten lydnadspudel också. Jag stjäl honom lite från Ida och tränar nu på inför  lydnadsklass 2. Det tar nog ett tag för nu har jag backat lite och tänker försöka lära in en ordentlig platsliggning och inte en snabbvariant......


Snygg är han också. Han har innan ett års ålder fått ett cert på utställning. En cool grabb som är ganska bra på mycket verkar det som. Pudelcupsmästare i lydnadsklass 1 blev han i helgen.


Marvin lever pensionärsliv och vikarierar som Idas agilityhund när Gösta inte orkar mer. Springa genom tunnlar, hoppa decemeterhöga hinder och sedan få köttbullar för det! Fantastiskt tycker Marvin. Nästan som gratisgodis! Han är en pigg och glad pensionär även om jag märker på kroppen att han blivit äldre. Marvin har tom börjat leka med Gösta nu på äldre dar.


Ibland skrämmer han mig lite när han kommer och skall ligga nära nära och gosa länge länge. Har liksom inte varit hans grej innan. Men jag får passa på att gamlingen blivit en mjukis på gamla dar.


Stort tack till Maria som släpade med mig till pudelcupen i helgen. Det var kul! Och jag blev på gott humör och tränings- och lydnadssugen igen. Åkte hem och planerade morgondagen för Fira, närmsta månaderna för Gösta och ett första år för en hund som inte finns.... Det är ju kul att planera träning med långsiktiga mål så vad gör man när man har en pensionär, en rehabhund och en agilitypudel? Jo planerar ett lydnadsträningsår för en låtsashund förstås!
 Dags att planera lydnadsåret 2013/2014


Jo hösten är på gång. Trist att sommaren är slut men lite kul att komma igång med hundträning igen och kul att planera in kurser och träningar. Denna höst blir för min del lite annorlunda. Fortsatt uppbyggnad av Fira och då får det bli lite agility och lydnadsträning medSuperGösta istället.


Vilka kurser vill du ha? Nu finns chansen att påverka om du vill att någon viss kurs skall bli av. Men mig eller med någon annan inhyrd instruktör.


Maila mig ( mona@Kjernholm.se ) dina önskemål så kanske det kan bli av. Ge mig gärna  så tydliga önskemål som möjligt vad gäller:

- antal gånger/dagar

- timmar per gång

- antal deltagare

- inhyrda instruktörer

- dagar (vardagar, helger, vissa veckodagar mm)

- tider

- plats (Varberg, Lotushallen, Halmstad hundarena, Göteborgs hundarena)

osv


 

Lite förslag på vad som skulle kunna arrangeras:

- Tävlingslydnad - med sikte mot en viss klass

- Tävlingslydnad - tävlingsträning

- Tävlingslydnad - momentdagar/moment kvällar

- Valpkurs

- Privatträning

- Helgkurs/heldag - tävlingslydnad där deltagarna väljer vad de vill arbeta med helt själva

- Helgkurs/heldag - momentkurs - något/några moment som det fokuseras på

- Helgkurs/heldag - konsten att träna så att det håller på tävling

- Helgkurs/Heldag - för de som satsar mot en viss lydnadsklass

- Helgkurs/heldag  - för de som satsar på mästerskap

- Helgkurs med Niina Svartberg/Kenth Svartberg/............

- Hur specialsök kan användas i inlärning och träning av vittring

- Friskvård för hund - konsten att ta hand om en tävlingshund på ett hållbart sätt

- Agility grundkurs

- Agility tävlingskurs

- Rallylydnad

- Tävlingspsykologi

osv

 

Välkommen att höra av dig med önskemål och synpunkter!130727 Nytt perspektiv på lydnadsträning


Firas rehab går vidare och fortfarande framåt. Jag får frågan lite då och då när planen är att börja träna/tävla igen. Och jag vet inte. Jag har inget fokus på att en viss tid starta upp riktig lydnadsträning igen. Jag lägger all fokus på att vecka för vecka sköta den rehabplan som Rehab-Maria lägger upp. Sen får vi se från gång till gång hur nya övningar påverkar och om nästa steg blir att fortsätta framåt eller om det blir att backa ett steg. Det känns så oerhört mycket viktigare att få Fira i bra fysiskt skick igen än att tävla. Rehaben har gått framåt hela tiden och nu är vi inne i en fas när vi både bygger upp och även börjar belasta henne så smått.


Just nu ser schemat ut så här:

3 gånger i veckan är det simträning. Nästa vecka är det 5+5 minuter som gäller för att om fyra veckor vara 15 min. Innan simning uppvärmning och efter promenad och sedan stretching.

Simdagar skall ytterligare två 25 minuters promenader göras. De inleds med cavaletti, slalom och lite andra småövningar. I promenaden ingår en backe och i mitten av promenaden 2 st 3 min jogging. I slutet får vi gå lite lugnt fritt följ och göra lite fjärrskiften (med baktassarna rätt placerade och vinklade). På kvällen är det sedan en rejäl massage.


Veckans övriga dagar skall innehålla två 45 minuters promenader. De inleds och avslutas på samma sätt som de kortare promenaderna. Men här får ett tempomoment göras. Dock max 25 m springsträcka. Så vill man göra en ruta så får man dela upp den på tre olika pass och tar således en vecka att få till.... Vill man få till ett försök vardera på samtliga springmoment i eliten så tar det alltså två veckor. Gör ett dåligt upplägg och få en miss så är det inte bara att göra om direkt. Med en arbetsmyra som Fira är detta inget vi behövt tänka på förut. Vi har alltid kunnat göra om. Fira gillar att göra mycket. Men ack så nyttigt att fundera över det faktum att det momenten man just nu är på väg att göra inte är inplanerat förrän om två veckor nästa gång. Det gör att man verkligen tänker till en extra gång över upplägg, svårighetsgrad, störningar mm. Att ha det perspektivet kände jag inte var så dumt. Även om det kanske just nu är lite väl tillspetsat. Det gäller verkligen att ta väl tillvara på det som görs. Något jag tror att jag ibland slarvat med när jag tränar en hund som Fira som älskar att göra igen. Men nu med ett enda försök så hamnar verkligen kvalitet i fokus och inte kvantitet. Att få många bra repetitioner finns inte heller möjlighet till så nu gäller det att fundera över hur jag skall maximera nyttan av varje försök.


Vi är glada åt att vi nu får lägga in en springsträcka några dagar i veckan. Bara hoppas att det fungerar bra så att vi  september kanske kan få göra lite till. Att göra 10 moment en och samma dag känns just nu avlägset. Men det rör sig åt det hållet i alla fall!130726 En plats har blivit ledig på lydnadslägret 9-11 augusti i VarbergEtt sent återbud gör att det finns en plats kvar på lydnadslägret i augusti. Är du intresesrad av att träna i tre dagar ihop med andra trevliga och duktiga lydnadsmänniskor hör av dig. Det är individanpassad träning så var och en avgör vad man vill träna på; detaljer, nyinlärning, finslipande av detaljer, helhet, kedjor, störningsträning, tävlingsträning... du avgör själv vad du vill lägga din tid på. Sedan finns alla chanser att se, lära och inspireras av övrigas träning. Vi hjälper också varandra med att vara ögon, kommendera eller agera störning.


Vill du vara med maila mig på mona@Kjernholm.se.

Välkommen!

130721 Firas rehab....


Firas rehab går framåt. Än så länge är det ingen träning men lite mer rehabträning för varje vecka och kropp och muskler blir bättre. Jag går med Fira till fysioterapeut Maria Wiklund. Jag får vid varje besök detaljerade uppgifter med övningar jag skall göra med Fira. Jag bad att få tydligt angivet hur många gånger per dag och hur många repetitioner per gång de olika övningarna skall göras. Maria har gett mig detta. För mig är det en viktigt att få tydliga instruktioner om man skall kunna utvärdera hur rehaben går och vilka övningar som går bra och hur nya övningar påverkar. Ytterligare en sak jag gillar med Maria är att hon är bra att hitta på olika övningar för att Fira skall stärka upp och träna på det som Maria tänkt sig. Om en övning av någon anledning inte fungerar så br att göra med Fira så klurar Maria ut en annan. Dessutom så tycker Fira att Maria är ok och det betyder såklart mycket!


Just nu ser vår rehabträning ut så här:

3 gånger per dag

Massage (lite extra på tår och vissa ömma punkter)

Promenad 25 min som startas med cavaletti, slalom och balansgång, sen gå upp för backe och i mitten av promenaden skall två stycken 3 min joggingsträckor läggas in.

1 gång per dag

Massage och promenad i backen.

1-2 gånger per dag

sitta, stå och ligga med fokus påbaktassars och bakbens placering och vinkling

puttaövning på stillastående hund

böja kroppenövning

lugnt hänga över pilatesboll (nej funkar fortfarande inte, det där med lugn och ej spänna sig.....)

backa lugnt


Och utöver detta går vi två gånger i veckan till Maria för massage, laser, vattentrask och vibb.


Tror att det var allt... Ja det tar massor av tid. Men jag tänker att Fira är värd att verkligen göra detta

 ordentligt. Förhoppningen är att vi sedan skall byta ut rehab mot uppbyggnad, träning och friskvård. Jag tror det finns bra små enkla övningar som skulle hjälpa till att hålla Fira frisk framöver. Det tänkte jag lära mig framöver och förhopppningsvis blir det en kurs med den inriktningen i höst med nån som är duktig på det området.
130713 Nu, framåt och lite bakåt....


Ja då var det dags att ta tag i hemsidan... Här fattas en hel del men detkommer lite pö om pö.


Har börjat planera höstterminens kurser. Det blir terminskurser i Varberg och i Göteborg i Kungliga hundars regi. Sedan blir det ett antal endagar med tävlingslydnad där man väljer själv om man vill vara med på en eler flera. Läs mer om det på kurssidorna. Jag har haft sommarläger och en del privatträningar samt en kursvecka i Danmark. Riktigt riktigt roliga och bra kurser. Har fått frågan av några kurselever om att hålla en tre - fyra helgers kurs. För tävlingsekipage och med fokus på att träna för att få hållbara och bra prestationer på tävling. På sommarens kurser har vi haft mycket disskussioner kring vilka faktorer som skiljer träning från tävling, där finns mycket att tänka på och jobba med. Och det hade varit kul att följa ett gäng under en tid så jag får nog ta och leta datum för detta. Finns många som har denna typen av satsningar på flera helger. Jag hade inte planerat att ha det men när jag blev tillfrågad så... Är du intresserad av att vara med eller har synpunkter på upplägg, hör av dig


Hundarna då? Ja var ska jag börja.... Fira blev halt i maj och efter koll hos veterinär så stod det ganska snart klart att det inte skulle bli någon SM start i år. Tråkigt men tråkigast var att ha en sjuk hund. Jag fick vara åskådare istället på årets SM som var ett toppenarrangemang av Falkenberg BK. Än en gång grattis till alla er som var med! Roligt att titta på och att träffa alla. Måndagen efter SM såg jag dessutom bloddroppar på golvet hemma. Fira hade börjat löpa. Så jag hade nog inte gått igenom veterinärkontrollen i alla fall... Så löp nummer två, 14 månader efter det första är avklarat. Inte helt lätt att veta när damen skall löpa. Hoppas hon fortsätter med 14 månaders intervall. Då blir det augusti 2014 nästa gång.


Annars så ägnades juni åt att försöka hitta  vad som var fel med Fira. Hon har undersökt och röntgas, både vanlig och ct röntgen. Både sjukgymnast och ortopedkliniken på Blå Stjärnan trodde det var något med ryggen, diskbråck eller spondylos gissade man. Men till allas förvåning så såg allt bra ut. Så än idag kan jag bara säga att det INTE är pålagringar eller stressfrakturer på tåleder, INTE diskbråck, INTE spondylos... Vet fortfarande inte vad som orsakat hennes smärts i tåleder och rygg. Men tack och lov så har hon med fysioterapeutens hjälp blivit bättre och successivt fått göra mer och mer. Nu har hon inte ont i tår, där finns en liten liten ömhet i ryggen kvar och hon är fortfarande lite ojämn i musklerna på några ställen.


Nu rehabtränas Fira fyra gånger om dagen (massage, slalom, cavaletti, balansgång och lite andra småövningar samt promenadträning både i backe och på mer plan mark). Dessutom är hon hos fysioterapeuten två gånger i veckan och får massage, vattenträning, laser och vibb. Det går framåt!


Utöver Firas rehab så har lilla SuperGösta ställts ut i Tvååker. Han fick excellent båda dagarna och ett ck ena dagen. Dessutom blev avelsgruppen BIS 2. Sen har det varit semester med familjen Svartbergs här hemma. En härlig vecka med lydnad, agility, mat, ridning, jakt, glass och massor med trevlig samvaro.Copyright © All Rights Reserved